Cara Nak Masak Serawa Durian

Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati kemudian masukkan pula santan pekat. Tambah sedikit air jika kuah terlalu.


Pin Di Desserts

Cara Membuat Saus.

. 1 tin susu cair. So aku rasa bajet masak untuk 50 orang cukup kot. Cara Membuat Serawa Durian Untuk serawa durian.

Mula-mula didihkan air terlebih dahulu bersama daun pandan. Selain makan begitu sahaja best dibuat serawa durian weiii. Resepi Pulut Durian atau Pengat Durian yang sangat sedap jika dimakan bersama pulut kukus.

Bahan-bahan Serawa Pulut Durian. Kalau kuah terlampau pekat tambah lagi susu dan adjust gula jika rasa tawar. Mommy makan buah saja.

Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Kemudian tapiskan dan masukkan semula air gula tadi ke dalam periuk. Aku plak tak tau nak bajet.

3 ketul gula melaka yg kecil. Kalau inilah yang dimaksudkan memang daku dah boleh buat sendiri ikut resepi buat serawa durian mudah macam yang mak kasi. Chen Nom tunjukkan langkah demi langkah cara penyediaan menu yang disukai oleh penggemar durian di luar sana.

1 mangkuk santan cair Isi durian dari 1 biji durian 2 helai daun pandan 12 cawan gula putih Sedikit gula melaka. Kareh pulut tadi dan sambung kukus 10 minit lagi hingga betul2 tanak. Masak serawa menggunakan api perlahan.

Tak boleh nak makan walaupun depa kata sedap. Masukkan 1 sudu kecil garam untuk buatkan serawa durian rasa sedikit lemak. Nanti selain makan dengan pulut saya cadang nak makan dengan roti.

Tapi sebelum korang nak masak serawa durian dan pulut ni apa kata korang tengok dulu video yang saya sediakan kat atas ni untuk senang faham cara membuatnya. Rasa macam nak. Hana kalo ramai yg tak suka meh kita pakat2 mkn bersama.

2 helai daun pandan. 3 biji durian. Kemudian masukkan gula merah.

Kat sini daku akan kongsikan resipi dari mak untuk masak pengat durian ini. Nasib baik hari sabtu lepas baru je mkn serawa durian pemberian jiran kalo tak terpaksa lah pg cari durian. Masukkan gula pasir gula melaka dan garam.

Pulut tadi diletak dalam loyang masukkan daun pandan santan garam dan minyak masak. Masak sehingga isi durian menjadi hancur dan kuah menjadi pekat sebati. Suhu panas dan karbon dioksida yang tinggi akan mempercepat proses pematangan durian.

Ps campak campak jer. Penyediaan serawa durian tidaklah rumit. Ada 11 bijik.

500 ml air atau secukupnya 1 ketul gula melaka potong kecil 12 cawan gula pasir 1 helai daun pandan disimpul 1 cawan airsatukan masak hingga gula. Tambahkan 1 sudu kecil garam untuk menjadikan serawa durian lebih rasa berlemak. Memang cukup malah terlebih sebab ada 2-3 orang yang bungkus bawak balik kuah serawa aku tu.

Cara Masak Serawa Paling Mudah. TAPI Mommy tak makan. Kalau durian mengeluarkan aroma yang harum dan manis kemungkinan besar durian.

Walaupun semua orang dah tau. Mari kita sama-sama pelajari resepi ini dan mencuba untuk. Kemudian tambahkan gula jawa yang sudah disisir halus garam dan daun pandan.

OkMommy nak share cara buat. Kemudian masukkan gula merah kacau sehingga sebati dan naik bau. Kemudian masukkan gula pasir gula melaka dan garam ke dalam periuk gaul rata hingga bahan-bahan sebati.

Setelah 24 jam disimpan dalam wadah kedap udara cek durian tersebut dari aromanya. Masukkan susu segar 10 ulas durian gula tebu gula kelapa garam laut daun pandan ke dalam periuk. Jika sudah mendidih masukkan isi durian dengan bijinya sekali.

Yang sebenarnya inilah kali pertama saya membuat kuah durian yang sangat sedap. Serawa ni masak malam esok baru dimakan lagi sedap sebab isi durian dah kembang dan sebati dengan santan. Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati.

Tak susah pun sebenarnya cara untuk buat pengat atau serawa durian ni. Jika nak cuba silakan. Kebetulan minggu lepas ada kawan Sabariah dari Johor yang mengirim roti yang sedap dan menjadi kesukaan saya kerana ianya dibakar secara tradisional iaitu dibakar menggunakan arang.

Bila sudah likat masukkan santan dan kacau rata. Masak sehingga isi durian hancur dan menjadi kuah yang pekat sebati. Kemudian masukkan santan pekat ke dalam periuk kacau perlahan-lahan sehingga kuah sebati.

Durian tengah lebat ni maklumlah memang dah musimnya. UNTUK KUAH SERAWA - Dalam periuk satukan santan gula merah durian dan jerang atas api hingga mendidih guna api perlahan. Kacau dan leraikan sehingga isi durian kelihatan hancur.

Siapkan blender dan masukan daging durian bersama santan yang sudah anda siapkan. 1 biji durian keluarkan isinya kalau durian kecil guna 2 atau lebih 700 ml santan kelapa segar. Masukkan gula pasir gula melaka dan garam.

Menyimpang lak meh aku share ngn korang cara aku masak serawa durian super mudah n simple. Jangan tanya aku kupas durian pasal aku beli yang memang siap kupas. Pada kali ini penulis akan berkongsi dengan anda berkenaan cara-cara untuk membuat serawa durian.

Masukkan ulas durian bersama bijinya santan cair dan daun pandan di dalam periuk. Tapi periuk jangan tutup rapat ye sebab ada santan Cecah dengan roti putih atau roti jala memang puas tak terkatalah. Gaul rata dan kukus dengan api besar selama 20 minit.

Hanya beberapa bahan sahaja diperlukan untuk membuat serawa durian. Kacau dan leraikan hingga isinya hancur. 1 kotak kecil santan.

Bahan-bahan untuk serawa durian. Resepi Pulut Durian atau Pengat Durian yang sangat sedap jika dimakan bersama pulut kukus. Serawa Pulut Durian.

Namun jenis durian lain juga boleh digunakan untuk membuat serawa. Masukkan ulas durian bersama bijinya santan dan daun pandan di dalam periuk. Setelah mendidih anda bisa langsung mematikan api kompor dan diamkan beberapa saat hingga dingin.

Serawa durian ni makan saja boleh makan dengan pulut pun boleh cicah dengan roti atau roti jalan pun boleh. Masak guna api perlahan. Nak mkn dgn roti jala permintaan Nabil.

Cara-cara untuk serawa durian. Masak serawa menggunakan api perlahan. Cara mematangkan durian dengan suhu panas adalah menyimpan durian dalam wadah kedap udara.

Chen Nom tunjukkan langkah demi langkah cara penyediaan menu yang. Apabila sudah likat masukkan santan dan kacau sehingga rata. Husband aku yang beli.

Masak sehingga isi durian menjadi hancur dan kuah menjadi pekat sebati. Malam tu aku google resepi dari internet dan paginya aku masak. Bila masak isi tu akan lunyai masuk la dengan kuah serawa tu.

Masak sehingga isi durian hancur dan menjadi kuah yang pekat sebati. Masukkan ulas durian bersama biji santan cair dan daun pandan ke dalam periuk. Sambil tu jom subscribe YouTube Channel Buat Orang Lapo untuk mendapatkan resepi terbaru dan tengok video menarik mudah dan best kat situ dan jangan lupa follow dan like Facebook.

Bahan yang diperlukan pun sikit sangat. Satukan bahan dan masak di atas api sehingga gula larut. Nak buat lagi lah serawa durian en somi gi raub Pahang bawa balik durian byk.

Kemudian masukkan gula pasir gula melaka dan garam ke dalam periuk gaul rata hingga bahan-bahan sebati. Masak sambil terus diaduk hingga mendidih.


Serawa Durian Resepi Musim Durian Makanan Resep


Serawa Durian Asian Snacks Recipes Durian


Intai Dapur Serawa Durian Bonda Hidangan Penutup Puding Roti


Apam Serabai Dengan Serawa Durian Almond Cookies Cake Cookies Food

No comments for "Cara Nak Masak Serawa Durian"